IBHK 網絡媒體

政務司長李家超網頁撰文 為放榜同學打氣

今天是2021年香港中學文憑考試放榜日,政務司司長李家超在司長網頁出帖,鼓勵放榜同學。李家超說,面對漫長的人生路上,考試只是其中一站,倘若成績與預期有落差,同學們不要氣餒和灰心,凡事以正向思維和積極樂觀的態度去面對。無論成績如何,只要繼續朝著目標努力學習,堅持不懈,必定能夠走在成功路上。

李家超說,多年來,特區政府一直致力為中學畢業生提供靈活多元及多階進出的升學途徑。除了在本地大學或專上院校升讀學士學位或副學位課程之外,同學們亦可考慮修讀職業專才教育及其他課程,根據自己的志趣和能力,選擇合適的出路。

2021至22學年全日制經本地評審的專上課程學額約有48
600個,而符合資格升學的中學畢業生約為四萬多人,專上學額足夠讓中學畢業生升學。

另外,李家超的社交網頁上又轉載了青年發展委員會(YDC)的帖子,指出

中學文憑試放榜喇!結果係點都好,諗闊啲,階梯唔止得一條!

宜家有多元出路,例如有資助同自資嘅學位課程、副學士課程(包括副學士同埋高級文憑),仲有職業專才教育、毅進文憑課程、經評審非本地課程等等,甚至可以一邊搵份有興趣嘅工作,一邊追尋創業夢想亦得!嘗試搵一條適合自己嘅路,邊走邊看,羅馬唔一定係唯一嘅終點。

而青年發展委員會嘅「中學生/離校生個人升學和就業支援服務」獲資助機構會因應同學嘅個別需要,提供更適切嘅個人生涯規劃服務,例如個人生涯規劃面談、升學選擇探索、升學/就業轉介服務等等。加強佢哋對升學、職場嘅準備,搵出新路向!YDC與你同行!

提提你:
即使收到SMS通知成績結果,千祈唔好忘記返學校拎成績通知書呀!