IBHK 網絡媒體

政是政非 ﹕有錢派有冇私隠都冇所謂

人心就係好難捉摸,一個好似振振有詞嘅原則,隨時可以因為利之所在而改變!原來今日的我可以隨時打倒昨日的我,有時真係幾鬼諷刺嘅!講緊乜?咪就係講話近排人人都不離嘅話題,登記接收財爺派錢囉!

嗱,開始登記首日,就過百萬人搶住上網辦理,搞到個網站都塞哂車,到而家短短幾日,已經有幾百萬人登記咗咯。喂,其實上網登記都要填唔少個人資料㗎,身分證號碼啦、電話號碼、銀行戶口號碼啦,都係個人私隱嘛,哈,點解啲人又唔怕嘅?防疫咁大件事,只不過下載個應用程式App,用電話掃一掃咁簡單啫,啲人就話侵犯私隱呀,又怕俾人知道行蹤呀,抗拒唔肯裝,寧願鬼畫符填紙仔。不過,而家攞消費券要填咁鬼多嘢,反而冇聲出,仲好鬼有耐性網上排隊添!

原來如此,依個世界只要有著數,就乜嘢都唔係問題㗎喇,啲人話驚依樣,驚嗰樣嘅理由,嘻嘻,有錢收就乜嘢問題都冇哂啦!所以話,中國人嘅俗語真係好絕核,「有錢可以使得鬼推磨」真係一啲都冇錯。係嘞,有人會反駁問,喂,公子,攞5000蚊消費券嘅登記程式只係要全組號碼後尾4個之嘛,唔容易泄漏私隱掛?

冇錯,我都係咁諗,其實有關當局喺設計嘅時候,已經有依個考慮,所以要求申請人只需要提供四個冧把,但係以嗰啲連下載「安心出行」都擔心嘅某些人士邏輯,而家科技咁先進,將資料配對整合,都有機會泄漏私隱喎!奇就奇在,今次登記派消費券,有咗5000蚊依個著數,佢哋又即刻唔係咁講嘞,吹咩!仲有呀,為咗全民防疫,政府唔收錢幫市民打針,都係為大家好,只要大家配合,個個打哂兩針,等到全民免疫,咁咪通關有望,大家盡快回復正常生活啦!點知又有一啲人,諸多藉口話冇誘因令佢哋打針,所以唔打喎!大佬呀,你打針免疫係保你自已條命,已經最大誘因啦,你唔打針,有可能染疫㗎,本來佢,自找死,可以唔理佢,但佢更可能成為隱形携帶病毒者,喺全城播毒,咁就大鑊嘞!依種人簡直自私到極。點知,而家一話打針有得抽樓,抽黃金,抽奬金,短短兩星期,打針人數就衝破400萬,仲後勁凌厲添,你話係咪離哂大譜吖!

利之所在,個個想攞著數係人之常情,唔會有人怪嘅!問題係唔好將個龍門任意搬,當其他人係儍嘅睇唔到!其實,其他人唔出聲,只係唔會同佢哋一般見識啫!

資深媒體人

瑋公子